"Биохрониката" на Стефан Цанев: Много работа, много пътувания, много думи, много живот

По повод предстоящия 85-и рожден ден на най-четения "съвременен класик", Bulgaria ON AIR излъчва епизода от поредицата "Умно село": "Носете си новите дрехи"

13.06.2021 | 20:41 Редактор: Здравко Черкезов

"Носете си новите дрехи, момчета" - написаните още през 1974 г. думи стихове се превърнаха в граждански манифест. Цялото творчество на Стефан Цанев кипи от прозрения, метафори, но и мрачни предупреждения за бъдещето, които, уви, междувременно се сбъдваха. Екипът на "Умно село" тръгва заедно с героя си "из мъглата на годините", за да направи разходка из една много дълга и наситена с безброй напрегнати сюжети, интересни срещи, лични и творчески катарзиси, безкрайно любопитна житейска хроника. Пред камерата е личност, поддържаща неизменно висока гражданска и човешка температура; с вълнение героят споделя съкровени преживявания, за които никога преди и след това не е говорил.

За цензурата и автоцензурата, за опитите да те счупят, за илюзиите, за любовта, актрисите, годините в театъра; за младите години в Русия и "заточението" в Пловдив с незабравимите срещи с необикновени личности… За българската съдба, за спасението на душите, за това, как се познава поетът, за илюзиите, за детството и старостта – гледайте и слушайте безпощадно точните думи на поета в епизода "Носете си новите дрехи".

Към титулярния екип на поредицата в този филм се присъединява режисьорът Димитър Сарджев, с роля в него участва популярният журналист, сценарист и тв водещ Димитър Стоянович.

Гледайте целия филм от поредицата "Умно село" във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК