Умно Село: "Сънища… по Иван Радоев"

В епизода за големия български поет участват Крикор Азарян, Тодор Колев и Стефан Цанев

09.05.2021 | 20:30 Редактор: Никола Симеонов

Без стиховете и текстовете на Иван Радоев не е възможно да си представим днешната ни литература, а без историята на живота му – драматичната съдба на малцината големи български писатели, отстояли без компромиси таланта и словото си в ерата на тоталитаризма. В този епизод от поредицата "Умно село“ по Bulgaria ON AIR зрителите имат възможността да съпреживеят едни от най-ярките моменти от живота на българския поет и да чуят част от най-стойностните му стихове.

Епизодът, озаглавен ”Сънища… по Иван Радоев”, опитва артистично и емоционално да възсъздаде нюанси от аурата – творческа и човешка, на един голям български творец. Редки и ценни кадри припомнят култовия спектакъл ”Човекоядката”, игран над 400 пъти за 10 години, за който, колкото повече се трупали ругатните от наемни критици, толкова по-големи ставали опашките пред касата на театър "София”.

Във филма за баща се включва актьорът Иван Радоев и малкия му по това време син Калоян, с чиято помощ оживяват поетични текстове, вълнуващи поколения читатели. Етюдите са снимани в уникалната атмосфера на с. Геша, където е било любимото убежище на писателя приживе. Със силно и емоционално слово за Иван Радоев във филма присъстват приятелите Крикор Азарян, Стефан Цанев, Тодор Колев, съпругата му Весела Радоева. "Бялото” присъствие на поета витае наоколо и напомня за себе си през мъдростта и човечността на словото му.

Филмът ”Сънища… по Иван Радоев” е отличен с Голямата награда на 8-то издание на фестивала "Осма муза” за документални филми от областта на изкуството.

Вижте повече в епизода от поредицата "Умно село“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК