Проф. Александър Шурбанов: Нашето време напомня срива на ренесансовата утопия

Нещо много подобно стана в нашия живот и в нашето време, сподели той

18.04.2021 | 20:30 Редактор: Жаклина Иванова

Епизодът  “Живот в думите” от поредицата “Умно село” е посветен на големия български преводач и поет, който тези дни отпразнува 80-годишния си юбилей.

Поет, изследовател, дългогодишен преподавател в катедра "Англицистика и американистика“ в СУ "Св. Климент Охридски“, преводач на емблематични произведения на английската литература, от "Кентърберийски разкази“ на Джефри Чосър, през четирите големи трагедии на Уилям Шекспир до приказките на Биатрис Потър.

Филмът на кинодокументалистката Ана Петкова опитва да се справи с невъзможна задача: да покаже огромната заслуга на проф. Шурбанов за българската хуманитаристика.

Професорът е учен, еднакво блестящ на всичките си поприща. Това е така, защото, пребивавайки цял живот в думите, е много внимателен и при тяхната употреба - не си позволява да говори за неща, които не е изследвал в детайли. Затова, доколкото цялата му дейност е свързана неизменно с ренесансовата поезия и поетична драма – изреченото от него пред камерата има своята огромна тежест. 

“Ренесансовата идея – последната голяма утопия на хуманизма, в последващите епохи на маниеризма и барока, се срива под ударите на действителността. 

Един много силен оптимизъм, една възторжена вяра в живота, биват пречупени. Вярата и оптимизмът преминават в скептицизъм и неверие и в търсене на пътищата на Злото в човешката душа. "Нещо много подобно стана в нашия живот и в нашето време” – този паралел и много още интересни неща сподели професор Шурбанов пред камерата на “Умно село” и режисьора Ана Петкова.

Гледайте целия филм във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК