Джоко Росич: Добър съм като козуначена кифла

Филмът "Възгледите на един каубой" започва отвъд този познат на феновете биографичен бекграунд

28.02.2021 | 20:30 Редактор: Искра Ангелова

Отбелязваме 90-годишнината от рождението на любимия на поколения български актьор с епизода "Възгледите на един каубой" от поредицата Умно село.

Житието на "българския Джон Уейн" е като роман. Джоко се ражда на 29 февруари 1932-ра в малко сръбско градче на границата с Босна; майка му го записва на 28 – за да има винаги рожден ден. 

В България живее повече от половин век и тя всъщност е родината му – там, където са спомените на този неподправен актьор, отличен ездач, страстен любител на конете и на всичко, което символизира свободата на духа. Ролите му  са над 100. Снимал се е при най-големите в българското кино, но така също в десетки чужди филми – унгарски, немски, полски, чешки, френски, италиански, американски. Играл е с Омар Шариф, Раф Валоне, Джон Савидж; снимал е под режисурата на  Миклош Янчо и Марта Месарош. 30 пъти е умирал в киното, включително в любимия си унгарски – "Под краката им свири вятърът".

Филмът "Възгледите на един каубой" започва отвъд този познат на феновете биографичен бекграунд. Изненадващо- каубоят се оказва добър като “козуначена кифла” и въпреки ръста си – непораснал. Защото цял живот е гонил детските си желания, комплекси и любови.

Гледайте целия епизод във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК