Георги Каприев: Да, аз съм европеец и византиец – и не виждам никакво противоречие в това

Артистичният философ, медиевист и любител на театъра в епизод от поредицата “Умно село”

17.01.2021 | 21:12 Редактор: Юлия Христова

“Homo spiritualis… и около него” се нарича епизодът от поредицата “Умно село”, в чийто център е любопитната и артистична личност на проф. Георги Каприев, взряна в много полета на дейност: освен философията също и поезия, театрална критика, теория на културата, превод от латински, старогръцки и немски.

Гражданин на света, винаги привикван от един закъснял влак за Бургас и винаги по дирите на една “византийска следа” в ежедневието.

“Византия е сладкото от смокини, тя е паламудът; виното на днешните потомци на Ефеския полис -  една чисто родова памет, утаена единствено в костите, предавана чрез кръвта, а не в почти липсващите анали на родова история...” разказва пред камерата на “Умно село” нейният герой, приседнал на прага на столетна къща, строена от прадядо му - гръцки преселник по тези земи в размирните времена от края на 19-ти век.

“В кълбото от напрежение, от което сме замесени всички ние тук, на Балканите, фатално е замесена Византия... Аз съм европеец, и византиец едновременно,  и не виждам никакво противоречие в това".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК