Умно село: За филмите и техният Георги Дюлгеров

Всеки трябва да намери своето оправдание, ако е решил да прави кино, казва режисьорът

27.09.2020 | 20:30 Редактор: Юлия Христова

Всеки трябва да намери своето оправдание, ако е решил да прави кино. Моето “оправдание” е, че винаги съм опитвал да покажа духа  на времето в което съм живял, казва режисьорът , чиито филмови шедьоври оглавяват класацията на най-добрите  заглавия в българско кино –  “Авантаж”, “Трампа”, “Мера според мера”, “Акатамус”...  

Епизодът от “Умно село”,  чийто герой е именитият кинорежисьор, е наречен “За филмите и техния Георги Дюлгеров” – парафраза  на неговата лента “За Нешка Робева и нейните момичета”. В него професорът си е позволил да насочи вниманието към себе си, предразположен от един от любимите си ученици, авторът и режисьорът на филма Димитър Сарджев. Двамата тръгват мислено по шосетата на родовата памет: Пътят се простира от Вардарска Македония на предците, до родния Бургас. Увлекателен и  деликатен разказвач, с чувство за хумор и самоирония, режисьорът описва “филма на своя живот”  в една интимен разговор с младия си колега и приятел.

Спомените преливат неусетно в парчета от филми, за да се уверим, че животът и киното са преплетени съдбовно в биографията на един от най-големите съвременни творци на нашето време.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК