"Умно село": Саркастичният ум на майстора на живописта Иван Кирков

Във филма сериозно участие има неговата любимата приятелка Надя Тодорова

20.09.2020 | 20:30 Редактор: Ивет Арабова

На 19 септември се навършват 10 години от смъртта на една от най-неординерните личности в българското изкуство: живописецът Иван Кирков. За онези, които, не знаят повече от това: той е лицето със залепени мустаци а’ла Салвадор Дали от "еротичната” фотосесия в дома на Иван Стоянович през 70-те; той е сред първите, дошли да подкрепят лудите глави от Бургаския театър в "дисидентския” му период в края на 60-те; той е сценографът на Методи Андонов в култовите му постановки "Свинските опашчици” и "Суматоха” в Сатиричния театър; той е художникът, който още през 60-те години взривява статуквото на идеологическата живопис... Той е един от най-острите и саркастични умове и удоволствие за събеседника насреща.

Камерата на “Умно село” ни среща с него в родния му Асеновград. Вече почти победен от болестите, с неизменния бастун, на който с мъка се опира, ироникът Иван Кирков намира сили да се подиграе с тленността на собствената си плът, на която не обръща особено внимание. И не спира да рисува на малката си масичка в най-миниатюрната гарсониера на света, а джазът е неизменният музикален фон, върху който протича живота му. Учениците му го боготворят, приятелите му от арменското кафене в Асеногврад – също. 

Сериозно участие във филма има незабравимата Надя Тодорова – мама Нада, негова любима приятелка и съседка от балкона на насрещния панелен блок. И ето ви филм във филма: холчето е толкова малко, че са седнали един до друг, глава до глава: мама Нада, стихията, изрекла култови реплики в българското кино ("роднина-милиционер; роднина-милицонер”) и майсторът на всякакви рисувални техники, ерудитът и интелектуалецът Иван Кирков. 

Две съвсем различни стихии, смирени пред "Нощите на Кабирия” или "Пътят” на Фелини. Лицата им се отразяват в екрана на телевизора, наслагват се върху клоунското лице на Джулиета Мазина; по чиято буза се стича сълза. Сълза проблясва и в окото на мама Нада, а ехидникът Кирков този път е притихнал, изживявайки финала на филма за n-ти пореден път. Нещо като "киносалон накрая на света” за двама самотници, сам той достоен за лента на Фелини... И е хубаво, и е тъжно, че няма как да бъде повторен този "филм”, споделят авторите на “Умно село” – той е уникален и може да съществува единствено с тези персонажи....

Вижте целия филм във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК