Христо Илиев - Чарли в поредицата "Умно село": "Животът е едно кратко гости"

Той е единият от великолепната тройка на българското кино

09.08.2020 | 20:30 Редактор: Искра Ангелова

Четвъртият епизод от емблематичната документална авторска поредица портрети на известни личности и интелектуалци, строители на съвременната българска култура представя големия български документалист и сценарист Христо Илиев-Чарли - единият от великолепната тройка на българското кино, по-известна като "Джони, Джеки и Чарли". 

Място на действието е странджанското село "Изгрев", където Чарли и Джеки ги дели една ограда, а Джони им гостува от Царево. И така заедно – цял живот.

Автор на десетки култови заглавия на българското игрално и документално кино, съавтор на прочутите "Мозайки" и "Фокуси" от чернобялото време на соца – сам той черна овца от същото време (заедно с останалите двама свои неизменни спътници), Чарли твърди, че неговите университети са кафенетата, кръчмите, природата на Странджа, морето... и самият живот. 

Животът е едно кратко гости и то трябва да бъде хубаво, е мотото, наследено от вуйчо му и което той напълно споделя. Живее на скорост, забавлявайки се, никога самотен. И винаги готов да изрецитира стихотворение на любимия си поет и приятел Николай Кънчев.

Във филма се появяват, естествено и Джеки (Стоев), и Джони (Пенков) в обичайното си амплоа: винаги готови за лудории.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК