Заради изолацията: Панди се чифтосаха за пръв път от 10 години

Инг Ин и Льо Льо най-накрая намерили спокойствие, за да се усамотят

08.04.2020 | 12:05 Редактор: Тодор Петров
Заради изолацията: Панди се чифтосаха за пръв път от 10 години

Пандите Инг Ин и Льо Льо, които са дългогодишни жители на една от най-големите зоологически градини в Хонконг, най-накрая се чифтосаха. Това стана след десетгодишни опити от страна на служителите на зоопарка да предизвикат двете животни да създадат поколение. 

Оказва се, че след обявяването на извънредното положение и затварянето на парка за посетители в края на януари, пандите най-накрая са намерили нужното спокойствие, за да се усамотят.

"Успешният процес на естествено чифтосване е изключително вълнуващ за всички нас, тъй като шансът за бременност чрез естествено чифтосване е по-висок, отколкото чрез изкуствено осеменяване", заяви в прессъобщение Майкъл Боос, директор на зоопарка. 

Част от служителите, които се грижат за мечетата, споделят, че поведението им е започнало да се променя постепенно – започнали да си играят повече време заедно, да плуват в изкуствено направената им рекичка, а накрая се е случило и така желаното от всички действие. 
Въпреки че все още е рано да се каже дали женската панда Инг Ин  е бременна, от зоопарка споделят, че ако се роди малко, това ще  бъде голяма новина за целия зоосвят.

Причината - пандите, особено от вида големи, или още наричани гигантски панди, са включени в световния червен списък на застрашени от изчезване животни. В момента има само около 1800 гигантски панди, които остават в естественото си местообитание.

Автор : Божила Симова 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК