Засаждат над 850 000 дръвчета до края на годината

Въпреки Ковид-19: Доброволци правят България все по-зелена

07.04.2020 | 11:05 Редактор: Тодор Петров
Засаждат над 850 000 дръвчета до края на годината

На 5 март, малко преди обявяването на извънредното положение заради пандемията от коронавирус, всички 268 общини в България са поканени да участват в проект за масово засаждане на дръвчета. 

Въпреки усложнената ситуация в страната, до момента над 100 000 фиданки и млади дръвчета от 14 дървесни вида са били изпратени безплатно на общините. По-голямата част от градовете ще започнат засаждането сега, при спазване на всички норми за безопасност, а останалите - до края на ноември. 

Въпреки че най-голямата група за доброволно засаждане в социалните мрежи е отменила всички масови събития, както и изпращането на 100 000 плодни и медоносни дръвчета на пчелари, в тяхна подкрепа, предстои и това да се случи наесен. 

"Сега, повече от всякога светът има нужда от добри дела. Всички трябва да правим колкото се може повече добро по всеки възможен начин. Вярваме в утрешния ден, затова не спираме планираните засаждания на 250 000 дървета тази пролет. Благодарен съм, че мога да бъда част от това добро", казва създателят на групата Гората.бг Никола Рахнев. 

Амбицията на групата е до края на годината да бъдат засадени над 850 000 дървета, с което общият им брой за 7 години от началото на инициативата ще достигне 1 милион.

Междувременно групата набира и доброволци в различните общини. Такива се набират за градовете Етрополе, Велинград, Пазарджик и Берковица. Нужни са  по двама души от всеки район, за да опаковат и изпратят по куриер няколко десетки хиляди извадени фиданки. 

Автор : Божила Симова

Снимка: gorata.bg

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК