Money.bg

Събота от 16:30 часа
още

Информирани ли сме за Еврозоната и какви са предизвикателствата пред бизнеса?

Галин Попов и Траян Халаджов дадоха отговориха

23.06.2024 | 12:15 Редактор: Йоана Великова

Кои са най-големите предизвикателства пред българския бизнес при подготовката на страната за влизане в Еврозоната? Коментират изпълнителният директор на Асоциацията на търговците на нехранителни стоки адвокат Галин Попов и членът на управителния съвет на асоциацията Траян Халаджов,

Те направили запитване, свързано с влизането на България в Еврозоната, което представиха в предаването Money.bg.

“Първият въпрос от запитването беше: "Кога смятате, че България ще влезе в Еврозоната?". Половината от отговорилите смятат, че най-вероятно това да се случи на 1 януари 2026 година, 25% смятат, че това ще се случи в средата на 2025 година и има над 10%, отговорили, че може да се случи на 1 януари 2025 година. Допитването е с множество въпроси, най-вече свързани с еврото. На въпроса: "От какво зависи приемането на България в Еврозоната?", повече от половината, над 60%, отговарят, че това е нивото на инфлация и политическите фактори. Една малка част казват, че е само от политическата страна, "Не мога да преценя" са отговорили около 10%”, сподели Галин Попов.

В ефира на Bulgaria ON AIR той допълни, че на въпроса: "Разполагате ли с достатъчно информация, за да се подготви вашата фирма за Еврозоната", половината от анкетираните отговарят с “Не", което е много плашещо.

"Рисковите сектори са свързани със спазване на законодателството. За тази цел, за да можем да го спазим ние трябва, първо,  да го знаем и второ, да бъдем подготвени да го направим, защото при нас повечето неща вървят с автоматизирани системи за управление на вътрешните процеси, касов софтуер, софтуер, който е за интернет сайта и продажбите", поясни Траян Халаджов по отношение на предизвикателствата, с които една асоциация се справя с приемането на валутата.

Гледайте целия разговор във видеото.