Money.bg

Събота от 16:30 часа
още

Какво направи старият Европейски парламент и какво да очакваме от новия?

Коментар от евродепутатите Андрей Ковачев и Радан Кънев

23.06.2024 | 10:40 Редактор: Йоана Великова

В предаването Money.bg от Страсбург говорят евродепутатите Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ и Радан Кънев от ЕНП/ДБ за важните неща, които бизнесът и хората могат да очакват от новия Европейски парламент.

“Предишният мандат беше наситен с предизвикателства - Ковид кризата, две войни и, разбира се, основната тема запазването на конкурентоспособността на нашия континент. Това, което успяха българските правителства да постигнат преди 2020 година, са добри финансови програми България, включително и за Фонда за развитие и устойчивост, но българските правителства не успяха да усвоят тези средства. Изключително тъжна новина е, че само няколко процента от средствата, определени за България, успяхме да използваме за нашите региони, за нашите градове, за нашата инфраструктура и екология. Много се надявам, че ще успеем сега с много по-бързи темпове да направим тези средства достъпни за българските региони и индустрия. Това е голяма тема, за която трябва да има повече координация между местната власт, между българското правителство и между европейските институции", сподели Ковачев. 

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че най-важното, което трябва да се направи през следващия мандат, е вътрешноевропейски план. Това е запазване и увеличаване на конкурентоспособността на европейската индустрия намаляване на бюрокрацията, намаляване на регулациите и предвидимост за бизнеса. 

“В този парламент вярвам, че показахме, че България може да има една много по-активна позиция в европейското законодателство, отколкото сме свикнали. Преди България се характеризираше с две много опасни позиции - едната е вечното съобразяване с водещите на деня, обикновено злобният хумор към България беше, че ако искате да знаете българската позиция попитайте за германската, а това е много лошо, защото нашите интереси невинаги съвпадат. Другото беше едно затваряне в кьоше и там викане колко е лоша Европа, откъдето полза няма никаква. В миналия парламент България имаше много активно участие в много важни законодателни решения”, коментира Радан Кънев. 

Гледайте целия разговор във видеото.