Money.bg

Събота от 16:30 часа
още

Възможни проекти, с които да се намалят тапите по границите на Балканите

Норберт Бекман-Диркес и Златозара Стоилова с акценти от "Форум за свързаност в Бургас"

15.06.2024 | 22:20 Редактор: Йоана Великова

В предаването Money.bg гостуват организаторите на “Форум за свързаност в Бургас” Норберт Бекман-Диркес, директор на фондация „Конрад Аденауер“ в България и Златозара Стоилова, мениджър проекти, фондация "Конрад Аденауер“ в България, които говорят по важните теми, свързани с инфраструктурата и свързаността. 

“Хората стават все по-чувствителни към темата с инфраструктурата. В нашето ново изследване ние обхванахме цяла югоизточна Европа, 13 страни, включително Украйна и Турция, и ако погледнем на картата, виждаме каква централна роля играе България. България не е само много важна страна, която граничи с Черно море, а е много важен възел за всички транспортни връзки. Една от поуките, които ние изведохме от миналите ни събития е, че наистина трябва да събираме заедно специалистите и хората, които взимат решения по темата - инженери и обществеността, да ги съберем на една маса, за да можем да направим решаващи стъпки напред, за да може наистина да се намалят тапите и опашките по мостовете на река Дунав, на граничните и митническите проверки в Унгария и да можем наистина да имаме по-добра свързаност и да работим в мрежа по отношение на летищата: Бургас, Варна, Пловдив, София, Будапеща. Искаме нещата да станат конкретни и да имаме конкретни резултати, а не само да се говори за това”. каза Норберт Бекман-Диркес.

В ефира на Bulgaria ON AIR Златозара Стоилова разказа за тазгодишното издание на “Форум за свързаност в Бургас”, чието мото е “Свързаност на нациите”. Едни от любимите проекти на Стоилова, които бяха представени на форума са работата по коридор №8 и инициатива, изнесена от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. 

“Двата проекта ни позиционират изключително стратегически силно, като държава, защото свързват Средиземноморието с Черно море и Черно море с Егейско море. Когато имаме свързаност между нациите, тя не е само икономическа свързаност, тя е и комуникация. Най-големият урок от самия форум е, че е изключително трудно да свържем регионите на Балканите поради една невъзможност за пътуване, която ни раздалечава, нищо, че сме толкова близки като култура и като възможности. Тези два проекта, които са многопластови, е важно да се реализират и е необходима политическа воля и съдействие между икономическите и политическите актьори в България", допълни  мениджърът проекти към фондация „Конрад Аденауер“ в България. 

Гледайте целия разговор във видеотоазговор гледайте във видеото.