Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

С малък капитал всеки може да стане строителен предприемач

Вместо в категория лукс, състезанието между проектантите трябва да е за добра среда за живеене, коментира арх. Вержиния Николова

01.10.2022 | 18:05 Редактор: Елеонора Танева

Кои са най-интересните и мащабни строителни инвестиции у нас и как да ги управляваме с помощта на експерти?

"Нашата програма за управлeние на строителни инвестиции представлява форма за ранна продажба на недвижими имоти на цена, близка до себестойността на строителството. По този начин компанията акумулира капитал за изграждане на сградата, а нашите клиенти защитават и умножават финансите си. Клиентите могат да купят недвижим имот в сграда или част от такъв. Минималната инвестиция е 10 000 евро - могат да го запазят за себе си, за бъдещ дом за живеене, или да го продадат заедно с други имоти, които ние ще пуснем на свободния пазар по време на строителството на сградата. По този начин се реализира само част от сградата - другата част се продава на пазарни цени при започване на строителството", уточни управителят на "Конструктив България" арх. Вержиния Николова в студиото на "Money.bg". 

Тя уточни, че още в самото начало, при сключването на договора, клиентите стават собственици на идеална част от парцела, което е тяхната гаранция. И това е разликата с платформи на споделено финансиране.

Програмата е стартирала преди 2 г.

"Нашите клиенти са хора, които предимно искат да закупят недвижим имот за собствено жилище на достъпъни цени. Първите проекти са в кварталите "Левски" и "Дружба". Работим в развиващи се райони, постигаме добри параметри за себестойността на строителството, там все още цената на земята е по-ниска. Районите, в които инвестираме, все още нямат изградена инфраструктура, тя се изгражда заедно със сградата, което създава една хармонична среда", каза арх. Николова.

Реализацията на проекта става 1-2 години след сключването на сделка за даден недвижим имот, когато парцелът е в процес на проектиране.

"След година се започва строителството и можем да продадем вашия недвижим имот, т.е. може да вземете първия приход от вашата инвестиция", поясни събеседникът.

И обобщи тенденциите: В райони на метростанции се търсят по-малки жилища с инвестиционна цел. А през годините интересът се е преместил от търсене на едностайни и двустайни жилища, с цел инвестиция, към тристайни - с цел живеене. Самите клиентите стават по-претенциозни и по-образовани. 

"Тъй като сме архитекти, за нас от първостпенно значение е качеството на продукта. Преди повече от година започнахме изграждането на нова концепция за средата, която обитаваме. След множество анкети и проучвания - в момента се проектират първите сгради под тези три принципа - функционалност, генетика, екология. Първите комплекси са с фотоволтаични системи, резервоари за дъждовна вода, разделно събиране на отпадъци" заяви арх. Николова пред Bulgaria ON AIR.

Сградите се проектират според нуждите на клиентите - с гараж за електромобили, с място за прибиране на велосипеди, дори с кътове за различни хобита.

"Появява се нова класа - на млади хора с възможности. Те не робуват да търсят централен или южен район за живеене, за тях е важно качеството на продукта. В комплекса в "Дружба" голяма част от тези клиенти са в IT сектора, те обичат играчките. Всеки човек има хоби, с което се разтоварва, но не го практикува, защото няма място в жилището. Предприемачите се сътезаваме в категории лукс и суперлукс, а релано хората имат нужда от добра среда за живеене", коментира още арх. Николова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК