Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Спирането на руския газ за България не е било изненада за правителството

Въпросите станаха повече, отколкото отговорите. Защо? Коментар на Ивайло Станчев

10.05.2022 | 17:30 Редактор: Таня Харизанова

Вече седмица най-дискутираните икономически теми в обществото са свързани със спирането на руския газ за България. Нещо повече – към ден днешен като че ли въпросите по тази тема станаха повече, отколкото отговорите.

И това не трябва да учудва никого, защото в енергетиката са преплетени различни видове интереси – политически, финансови, геополитически.

Ето защо в предаването Money.bg гостува един от най-добре подготвените у нас журналисти по темата, с когото внасяме повече яснота.

В студиото е Ивайло Станчев, управляващ редактор на вестник „Капитал“ и журналист с дългогодишен опит в следенето на темите от енергийния сектор.

Спирането на газа от Русия за България вероятно не е било изненадващо за българското правителство. От началото на април е имало получено писмо от "Газпром", в което е било ясно, че без сделка за плащане в рубли, не можем да си предплатим за доставките през май. Имало е размяна на кореспонденция между двете страни. Българската държава е заела твърда позиция, като е спазило договора. Това заяви Ивайло Станчев, журналист и управляващ редактор на в. "Капитал" в предаването Money.bg по телевизия Bugaria On Air.

"Най-голямата изненада е, че сме били подготвени за спирането на газа. Това се вижда по това, че няма прекъсване на подаването на нито един потребител. Ако търсим причините за спирането, то те са двустранни. "Газпром" е нарушил договора, но и България не е подходяща заобиколно и да търси начин да си подсигури този руски газ", заяви той.

По думите му няма спор, че в момента консумацията на България се задоволява с руски газ, но той по документи по собственост не е руски. "Това, което получаваме от Гърция например е руски газ, който влиза през Турция от Русия. Ни страната има и LNG, азерски газ. Прави микс на цената, ползва за себе си и останалото продава на цена, която да покрие разходите им", коментира той. "От 18 май ще пристигне LNG на терминал Ревитуза, който ще започнеш да получаваме до 15 юни".

Добиване на собствен газ

"Всички неща, които биха дали енергийна независимост на България са спирани по един или друг начин - газ от Черно море, развитие на възобновяеми източници, водни централи, извън строя от няколко години, разширение на хранилището в Чирен", заяви той.

Ние сме единствените, които не развиваме собствен добив, въпреки яснотата че има енергийни залежи. Енергийната политика за възобновяеми източници не се развива добре. Водните централи са в пагубна ситуация и не работят.

Станчев коментира, че през лятото трябва да успеем да нагнетим достатъчно количество запас в Чирен, защото през зимата имаме тройно по-голямо потребление на ден. Дори и да имаме договори за доставка, капацитетът на вкарване на газ в системата не е толкова голям и е нужно да имаме известен капацитет в Чирен.

Румъния също може да задоволи български нужди - до една трета от цялото годишно потребление на газ от България през връзка Русе-Гюргево. Съседката ни сама задоволява нуждите си от газ, след като разработи находища в страната, както и ние имаме, но не разработваме, коментира Станчев.

Газ от Азербайджан

"При азерския газ нямаме посредник, а директен договор с компания търговец, която доставя в Европа. Договорът ни е за 1 млрд. кубични метра, от които в момента ние получаваме около 250 милиона куб. м. Това решение за намалени количества е взето миналия септември. Ние не сме поискали да получаваме повече количества и имаме анекс към договора, който изтича през юни. Българското правитесто е започнало преговори за получаване на цялото количество азерски газ. Това може да се случи още този месец или през юни, според енергийния министър", заяви той.

"Важно е да се уточни, че не преговаряме с държавна компания на Азербайджан SOCAR, както беше информация първоначално, а с частна компания "Azerbaijan gas supply company", в която мажоритарни акционери са BP, Shell и други", коментира Станчев.

Целия разговор гледайте във видеото.