БАН избра Стефан Воденичаров за председател

Новият шеф смята да реформира Централното управление на академията.

03.12.2012 | 11:10
БАН избра Стефан Воденичаров за председател

Българската академия на науките избра за председател акад. Стефан Воденичаров, досега директор на Института по металознание, съоръжения и технологии, който се оказа и единствен кандидат. В избора участваха 97 членове от Общото събрание, от тях 57 гласуваха "за", 32-ма –"против", пуснати бяха и 8 бели бюлетини.  Академията проведе конкурс за втори път тази година, след като почина избраният през юни акад. Стефан Додунеков. "Гласуването е тайно, въпреки че кандидатурата е една, обясни пред БТА преди вота главният научен секретар на академията проф. Стефан Хаджитодоров.

Стефан Воденичаров е роден на 1 септември 1944 в София, завършил е Техническия университет в София. От 1991 е професор, от 2004 - член-кореспондент на БАН, а от 2012 е действителен член на академията. Ръководил е 207 научни проекта, сред тях и проекти по програми на НАТО и Европейския съюз.

В четиригодишната програма за управление на БАН на акад. Стефан Воденичаров, публикувана на сайта на академията,  посочва, че една от първите му задачи, ако бъде избран за председател, ще е свързана с оптимизиране на структурата и дейността на Централното управление на БАН. Академикът възнамерява на негово място да създаде общоакадемична администрация, която да бъде по-гъвкава и ефективна, както и актуален регистър на собствеността.

За основен приоритет в бъдещата си дейност Воденичаров посочва "издигането на партньорството между БАН и изследователските университети на институционално ниво". Негова цел са съвместните участия в национални, регионални и европейски програми за научни изследвания, както и осигуряването на студентски стажове.