Фирма без лиценз извършва фиктивни ремонти на асансьори

Жители на сграда на бул. "Скобелев" подадоха сигнал в прокуратурата

18.12.2016 | 11:59 Редактор: Мария Аладжова
Фирма без лиценз извършва фиктивни ремонти на асансьори

Фирма за поддръжка на асансьори извършва фиктивни ремонти и работи повече от година без да има лиценз. В същото време потърпевшите не могат да използват асансьора си, не могат и да подпишат нов договор, докато не изтече споразумението със старата фирма.

Асансьор в кооперация на бул. "Скобелев" не работи, не защото е нередовен. Причината - фирмата, която го поддържа няма необходимия за това лиценз

"Цяла година ние да работим с нелегитимна фирма и на всичкото отгоре да заплашват домоуправителя, касиера и живущите. Къде го има това? Никъде го няма" споделя 77-годишната Лиляна Спасова.

Общо 600 лева са платили живущите на фирма ЕТ "Ник-Ми - Николай Василев" за монтирането на аварийно шахтово и осветление в кабината, без които асансьорът им не може да мине необходимата техническа инспекция.

"Парите не са ни върнати, казаха че няма да ни ги върнат и че ще ни избият зъбките, ако не подпишем следващата година нов договор", казва Константин Пенков, който е домоуправител.

Въпреки че фирмата е с отнет лиценз през 2015 година, това не пречи на втора фирма - "Макси Лифт" ЕООД, да я придобие заедно с нейните клиенти. Така засегнатите се оказват с нова фирма за поддръжка, без дори да са подписали договор за това.

"Парадоксът обаче в цялата работа е, че докато не прекратим договора с тази фирма, която, оказва се е неоткриваема, ние не може да наемем друга фирма", разказва домоуправителят.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор не може да направи нищо повече освен да отнеме удостоверението на фирмата фантом.

Кой трябва да спре този човек?

"Със сигурност не е агенцията, тя е направила необходимото и е отнела издаденото удостоверение", заяви Валентин Чиликов, гл. секретар ДАМТН. По случая е сезирана и прокуратурата.

Репортаж на Петьо Атанасов: