Историята на един малиец, който иска да е българин

62 049 чужденци са получили българско гражданство за 5 г.

22.06.2016 | 18:54 Редактор: Луиза Божинова
Историята на един малиец, който иска да е българин

Точно 62 049 чужди граждани са получили българско гражданство през последните 5 години. Това съобщи министърът на правосъдието Екатерина Захариева в отговор на депутатски въпрос. Кой и защо иска да е българин? Историята на един от чакащите гражданство разказват Ива Григорова и оператора Мартин Ангелов.

22-годишният Куаси Ив печели награди с националния тим на България още преди да е българин. Роден е в Мали, бяга от размириците там и се озовава у нас. Догодина ще опита да получи гражданство, но вече е развявал гордо националното знаме. Като вратар на "Отбора на надеждата” Куаси Ив е избран за най-добър играч на своя пост от всички участници на световното първенство за хора в неравностойно положение в Чили през 2014 г.

Куаси Ив е сирак - от малък остава без баща, който е убит при военни действия в родината си Мали. У нас момчето започва нов живот. Учи в българско софтуерно училище и работи във фирма, която се занимава с обзавеждане за баня. Състезател е във футзалния отбор на клуб "Танг Ра". Има син. Кръстил го е Филип.

Засега Куаси Ив има статут на бежанец. Говори много добър български - започнал да го учи в бежанските лагери в Бусманци и Овча Купел. Именно там е забелязан и футболният му талант. Малиецът е категоричен, че иска да остане в България.

Малко над 60 000 души са получили гражданството на основание “български произход”, а 1 855 на основание “обща натурализация”. От справката на правосъдния министър става ясно, че едва 6% от хората, които са искали паспорт, са били отхвърлени.