В Априлци започна единственият по рода си празник на сланината и греяната ракия. И тази година хиляди гости от цялата страна се събраха в китното балканско градче, за да опитат от прочутото мезе.
Няма къща в Априлци, в която да няма прясно приготвена сланина, независимо от сезона. А от векове рецептата в планинското градче се пази в тайна.
"Възстанови се традицията, почти във всяка къща вече има прасета. Ракията, която трябва да се сгрее, трябва да е не от тази, дето е за гости, а от тази, която е за вас. Трябва да е варена, да не е правена", сподели майсторът на сланина и греяна ракия Стоян Кефиров.
"Атмосферата е невероята, надявам се всички да се забавляват и да опитат от всички гозби със сланина и от всички греяни ракии", каза кметът на Априлци Тихомир Кукенски.
Тази година за празника в Априлци се очакват над 35 000 души, които идват от цялата страна, за да опитат вкусното мезе.
"Идвам всяка година и ми харесва. Аз съм от Троян, уважавам този празник и се наслаждавам. От всичко опитвам, нямам резерви, карам от всичко – ракия, сланина", каза гост на празника.
За правилното консумиране на мезето обаче най-важни са веселата компания и доброто настроение, категорични са още хората в Априлци
Вижте повече в репортажа.
Снимка: БГНЕС
преди 1 месец