Радев: Изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е проект от национално значение

Президентът обсъди засилване на партньорството на срещна с ръководството на Hyundai E&C

25.06.2024 | 20:11 Редактор: Елеонора Танева
Радев: Изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ

Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй” е проект от национално значение за България и трябва да води към засилване на двустранното партньорство с Република Корея във високите технологии и инвестициите. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес с ръководството на Hyundai E&C. Корейската компания по-рано днес подписа в София меморандум за сътрудничество и разбирателство с "Главболгарстрой“, включително за строежа новите блокове в АЕЦ „Козлодуй”. По време на срещата в президентската институция държавният глава постави редица въпроси за сроковете за изграждането на новите блокове, за наличието на ясно разпределение на отговорностите между българската държава и компаниите „Хюндай“ и „Уестингхаус“, за начините на финансиране на проекта, как ще се процедира с отработеното ядрено гориво и други.

"Изграждането на нови ядрени блокове е сериозно предизвикателство, но разполагаме с два важни фактора за успех – българската експертиза и опит в безопасното и надеждно експлоатиране на ядрени мощности в продължение на половин век и вашата експертиза в тази област“, посочи президентът. Затова държавният глава призова при изграждането на новите мощности в АЕЦ "Козлодуй“ да бъдат включени повече доказани български компании и специалисти в областта на ядрената енергетиката.

Партньорството с Република Корея в сферата на ядрената енергетика е възможност за България да се развива на по-високо технологично ниво, както и за по-активен двустранен научен обмен, така че в бъдеще страната ни да бъде автономна в техническата експлоатация на новите блокове, посочи Румен Радев. Държавният глава изрази и интереса на България проектът да бъде завършен в срок и при ясни финансови параметри, тъй като световната практика показва, че за изграждането на ядрени мощности са необходими много години и често финансовите параметри се променят във времето.

От ръководството на Hyundai E&C  благодариха за оказаната възможност да обсъдят перспективите пред българската ядрена енергетика с държавния глава и подчертаха, че проектът по изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ предвижда те да бъдат завършени в периода 2033-2035 г. От страна на компанията подчертаха също така, че работят проектът да бъде вместен в заложените времеви и бюджетни рамки и че той има стратегическо значение за „Хюндай“.

Снимка: Прессекретариат на президентството


2
1 rate up comment rate down comment 0
заблуди
преди 4 седмици
За какво са ни тези блокове, за които ще дадем 30-40 милиарда долара, след като се предвижда либерализация на пазара - т.е. българинът ще плаща тока по цени на Европейската енергийна борса? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Альошо
преди 4 седмици