След опорочения вот в Северозапада: Нови избори и нова комисия в село Малорад

В община Борован избират нови общински съветници

23.06.2024 | 13:40 Редактор: Искра Ангелова

Частични местни избори се провеждат на няколко места у нас днес. След опорочения вот на 29 октомври в Северозапада, сега в община Борован избират нови общински съветници, а във врачанското село Лиляче - нов кмет. Изборният ден протича нормално. В Лиляче избирателната активност е около 11%, а в Борован 32,5 на сто. Хората обаче споделиха, че имат притеснения за честността на вота.

В Малорад комисията е с нови хора, с изключение на един - Ивалина. Тя обаче не е обвинена в манипулацията на вота от предните избори.

"Смятам, че ще бъде честен вотът, защото няма да има манипулации, както предишните пъти", сподели тя.

Още в началото на изборния ден в борованското село Малорад избиратели чакаха, за да упражнят правото си на глас. Повечето хора вярват, че този път вотът няма да бъде опорочен.

"Не знам какво ще стане. Не съм гледал видеото от предишните избори", призна жителят на село Малорад Евгени Маринчев.

"Вотът ще е честен, а не като миналите пъти", смята Иван Иванов.

"Много добре знаят как да правят триковете, ще направим всичко възможно, за да няма проблем. Доста различни лица има поставени в секциите, така че се надявам да спре този порочен процес, който продължава от десетки години", коментира наблюдателят в селото Светослав Георгиев.

Вотът от 29 октомври във врачанското село Лиляче също беше касиран. В 100-а избирателна секция възникна спор за броя на недействителните бюлетини, бяха установени грешки в секционните протоколи, а на видеонаблюдението при отчитането на вота се намесиха и външни хора.

Сега членовете на избирателните комисии са почти същите, но с разменени функции. Избирателите обаче недоволстват.

"В комисията са членове, които са присъствали на предишните избори. Не смятам, че ще бъде нещо по-различно от миналия път", възмути се Галина Иванова.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR