"Традиционното семейство да е на почит": Българи казаха "не" на "София прайд"

Те са категорични, че трябва да се сложи край на демографската криза у нас

22.06.2024 | 18:47 Редактор: Искра Ангелова

Цветният "София прайд" се провежда на фона на "Шествие за Семейството" в София, като част от международната инициативата "Месец на семейството". Организаторите съобщиха, че тази година е имало рекорден брой посетители. Всички те се обединиха около това, че трябва да се сложи край на демографската криза у нас.

Близо 10 000 души се събраха на мирното шествие - родителски организации, обществени клубове и граждани, които застават в защита на правата и суверенитета на индивида и традиционното семейство, изразиха своето негодувание срещу провеждането на "София Прайд" в деня на Черешова Задушница.

"България има нужда ясна и категорична демографска стратегия до 2050 година. Оттам нататък е ясно, че ние сме консервативно християнско и алтернатива на парада, който се провежда днес", каза организаторът на "Шествие за Семейството" Кристиян Шкварек.

Тържественото шествие започна с молебен пред храм-паметника "Свети Александър Невски". Походът тръгна от площад "Александър Невски" и премина по столичните улици, стигайки до НДК, където се проведе концерт.

Участници в похода заявиха, че ценностите трябва да се спазват, а българското традиционно семейство да е на почит.

"Подкрепям традиционното българско семейство, подкрепям нормалността. Така е създадено човечеството - да е семейство между мъж и жена. Смятам, че това е нормално, другото е ненормално", сподели Светослав Тодоров.

"Семейството е основна градивна клетка на социално-икономическия живот", коментира Милена Борисова.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: БГНЕС