Заваляха призиви за оставки след решението на ВАС за булевардите в центъра

Въпреки това - ремонтните дейности ще продължат

20.06.2024 | 18:48 Редактор: Деси Николова

Върховният административен съд постанови Столичната община да прекрати незабавно новата организация на движение по булевардите “Витоша“ и “Патриарх Евтимий“ и ул. "Фритьоф Нансен". Почти веднага от групата на ГЕРБ-СДС в общината поискаха оставката на кмета Васил Терзиев.

"Ние няколко пъти поискахме оставката на заместник-кмета Павлов, но сега имаме основание да поискаме тази и на кмета Васил Терзиев, който очевидно застава зад него и отказа да го оттегли от екипа си", заяви председателят на Комисията по финанси и бюджет в СО Димитър Вучев.

"Искаме оставката на Васил Терзиев, защото само слушаме за велики постулати как всичко ще е точно, прозрачно и законно. Имаме едно действие и то беше незаконно", каза общинският съветник от ГЕРБ Прошко Прошков.

И председателят на Постоянната комисия по транспорт и на групата на социалистите в местния парламент Иван Таков поиска оставката на заместник-кмета по транспорт на Столична община Илиян Павлов. 

От "Продължаваме Промяната - Демократична България" и "Спаси София" дадоха брифинг, за да изяснят обстоятелствата след решението на Върховния административен съд.

"Големият проблем не касае бул. "Патриарх Евтимий", нито София, а цялата държава. На практика съдът казва, че при липсата на генерален план за организация на движението, какъвто София няма от 2017 г., всички организации на движението са незаконни. Голяма част от българските градове нямат такъв план", коментира Борис Бонев.

И така, въпреки решението на ВАС, ремонтните дейности ще продължат. 

"Взели сме мерки за това и сме подготвили временна организация за движение, която да допълни липсващите стоп-линии, стрелки и инвалидните места”, каза заместник-кметът в направление Транспорт и градска мобилност към СО Илиян Павлов.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR