Радев: Обществото ни или ще разкъса мрежата на мафията, или тя ще задуши държавата

Президентът отново повдигна въпроса с убийството на Мартин Божанов - Нотариуса

20.06.2024 | 18:35 Редактор: Искра Ангелова
Радев: Обществото ни или ще разкъса мрежата на мафията, или тя ще задуши държавата

Борбата за върховенството на правото е борба за начина, по който да се развива България. Тя е дълг на всяка отговорна институция, на професионалната юридическа общност и на обществото. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на Съюза на съдиите в България, която се проведе днес на "Дондуков" 2 по инициатива на професионалната организация.

По време на срещата от Съюза на съдиите поставиха редица въпроси, свързани с реформата в системата на правосъдието, начините, по които се определя кадровото развитие на магистратите и ефективното взаимодействие между институциите.

Президентът подчерта необходимостта от връщането на общественото внимание върху значението на реформата в българското правосъдие и изрази съжаление, че в 49-то Народно събрание темата беше използвана като параван за прокарването на различни спорни промени в Конституцията.

Ефективността на разследванията и проверките във връзка с мрежата за влияние на Мартин Божанов-Нотариуса е показател за състоянието на системата на правосъдието, бе общата позиция на участниците в срещата. Президентът Радев припомни, че многократно е поставял въпроса за разкриване не само на извършителите на убийството на Божанов, но и на поръчителите и кукловодите, както и на престъпните зависимости между политика и правосъдие.

Румен Радев напомни и за думите си, че обществото ни или ще разкъса мрежата, в която мафията го е оплела, или тази мрежа ще задуши държавата. Обща бе и позицията, че прекратяването на дейността на временната комисия за проверка на дейността на Мартин Божанов в предишното Народно събрание, не трябва да води до отслабване на обществения натиск и на институционалните усилия за разкриването на този ключов за бъдещето на българското правосъдие случай.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
йокин
преди 3 седмици
Повдигане,сваляне-НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО!!!ЗА КАКВО Е НАЧЕЛО,на държавата. Сигнализирай за неуместен коментар