Депутатите с нов опит за избор на председател на 50-ото НС

Рая Назарян получи най-много гласове на първото заседание

20.06.2024 | 07:14 Редактор: Вяра Димова

Народните представители ще направят втори опит да решат трудната задача и да изберат свой председател. Първоначално бяха номинирани четирима кандидати, на балотаж отидоха двама от тях. Но никой не събра необходимата подкрепа.

След проведените два тура Народното събрание не успя да избере председател и сега отново борбата ще продължи, за да може законодателната работа да се отпуши. Кандидатът на ГЕРБ Рая Назарян получи най-много гласове: 115, подкрепена от ГЕРБ-СДС и ДПС. След нея беше кандидатът на "Възраждане" - Петър Петров - с 41 гласа от депутатите от партията му и трима от ИТН.

Кандидатът на ИТН Слави Кирилов, Петър Петров на "Възраждане" и проф. Юлияна Матеева, издигната от "Величие", също не получиха нужните гласове.

Залогът обаче е висок - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако Рая Назарян не стане председател на 50-ия парламент, то страната отива на предсрочни парламентарни избори. Той призова за широка коалиция и кабинет, подкрепен от възможно повече политически партии. И заяви, че няма да оттегли кандидатурата ѝ, защото въпросът бил "принципен". Подкрепи го председателят на ДПС Делян Пеевски, който също заяви, че най-голямата политическа сила трябва да излъчи председател, пише БГНЕС.

В сряда следобед от "Продължаваме промяната" за пореден път припомниха, че няма да подкрепят правителство на Борисов, а лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че изобщо няма да подкрепи правителство с първия или втория мандат, настоя президентът Радев да му даде третия мандат, когато дойде време за това.