Жълт код за опасни горещини в цялата страна, живакът доближава 40°

Слънце по Черноморието преди обед, следобед ще има повече облаци

20.06.2024 | 06:00 Редактор: Вяра Димова

В сила за цялата страна е жълт код за опасно горещо време, съобщават от НИМХ. Изключение е Черноморието. Минималните температури в западните райони ще бъдат от 17 до 22 градуса, по Черноморието - от 19 до 22 градуса. Преди обед ще бъде предимно слънчево. Следобед над планините от Югозападна България ще се развиват мощни купести облаци, но ще е без валежи. Вятърът ще бъде слаб, със скорост до 20 км/ч.

Максималните температури ще бъдат от 33 до 39 градуса, в Сандански - до 40, а по Черноморието - до 30  градуса, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Ивана Дилова.

Над Черноморието сутринта ще бъде слънчево, следобед ще има разкъсани облаци, без валежи. Максимална температура на въздуха ще бъде около 30 градуса. Температурата на морската вода ще бъде 24-25 градуса.

Купести облаци ще има следобед в Рила и Пирин. Вятърът по високите части, над 2500 метра, ще бъде умерен от север, с пулсове до  25 км/ч. Максималните температури за деня -  над 2500 метра височина, ще бъдат около 14-16 градуса,  а на 1500 метра  - до 24 градуса.

В петък ще бъде горещо с температури в населените места от 33 до 39 градуса. Разхладителни валежи се очакват в събота и в неделя. Слабо ще се понижат температурите, но ще се задържи горещо. Следобед в южните райони ще развиват мощни купести облаци с гръмотевични бури и условия за градушки.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)