Ново оборудване за реакция при големи наводнения - как ще работи системата?

Рибар в беда бе първият сценарий, при който пожарникарите трябваше да участват

17.06.2024 | 19:00 Редактор: Толя Стоянова

Четири противопожарни служби у нас получиха специализирана техника и оборудване за реакция в случай на наводнения. В река Струма край Благоевград бе демонстрирана част от новите съоръжения, като бяха разиграни различни сценарии на бедствия. Новата техника е получена след съвместно реализиран проект между България и Гърция.

Рибар в беда бе първият сценарий, при който пожарникарите трябваше да реагират. Той бе спасен първо с пояс, после до него достигна плувец от спасителния екип, а накрая в акция влезе и спасителната лодка.

"Възможността е изключително голяма. Така Регионалната дирекция развива своя капацитет и може да реагира на различен по характер произшествия, свързани с пострадали или превенция на произшествия, които са вследствие на наводнение", коментира директорът на РСПБЗН - Благоевград Валентин Василев.

Чрез новото оборудване вече ще може да се реагира много по-ефективно в случай на внезапно повишили се нива на реки.

"Разполагаме с диги, които са доста на брой и могат да защитят населени места от висока приливна вълна", добави Василев.

Дигите всъщност са надуваеми, те се пълнят с вода и по този начин стават достатъчно тежки, за да могат да предотвратяват преливания на реките. От ръководството на службата за пожарна безопасност обясниха, че предстои обновяване и в други дирекции освен в тези в Благоевград, Смолян, Хасково и Кърджали.

"Имаме лодки, но това е допълнително, защото знаете, че техниката се амортизира, така че ние непрекъснато полагаме усилия да я обновяваме. Затова и ще продължим да работим с колегите от Гърция в следващия програмен период, отново ще получаваме такава техника, която да ни подобрява реагирането, по-бързо да стигаме до гражданите и съответно да им помагаме, когато са в нужда", заяви директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" ст. комисар Александър Джартов.

Край Благоевград по същия проект предстои да се изгради и учебен тренировъчен център.

Вижте повече в репортажа.