ГЕРБ-СДС проведе градивни разговори с ДПС, утре се среща с "Има такъв народ"

В преговорите за правителство няма да участва БСП

17.06.2024 | 18:46 Редактор: Вяра Димова

Президентски указ дава старт на 50-ото Народно събрание на България. Първото заседание ще е на 19 юни, сряда. Тогава новите 240 ще положат клетва и ще трябва да си изберат и председател. Процедура, която в 49-ия парламент продължи една седмица.

За трети пореден път честта да удари първия звънец ще е на Силви Кирилов, народен представител от "Има такъв народ". По традиция тази отговорност се пада на най-възрастния сред народните избраници. А след старта на работата на депутатите, за пореден път ще се завърти и парламентарната рулетка. След консултации с парламентарно представените партии, президентът ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на победителя във вота.

ГЕРБ-СДС изпрати до всички партии покани за срещи. Днес обаче само ДПС отидоха в парламента. След срещата ДПС запазиха мълчание, а от ГЕРБ са в търсене на правителство на споделената отговорност. 

"Говорим за правителство "на споделената отговорност" и документа, който ще предложим за обсъждане, ще бъде точно такъв", обяви Деница Сачева.

Втори в парламента трябваше да дойдат "Продължаваме промяната - Демократична България", но те отклониха поканата и отново заявиха, че ще бъдат опозиция на ГЕРБ. 

"Възраждане" също не дойдоха на среща с ГЕРБ-СДС. И вече имат виждане какво да правят, ако мандатът отиде при тях. 

"Ръководството на "Възраждане" е упълномощено да заяви, че единственото правителство, което политическата организация ще подкрепи, е правителство с мандат на "Възраждане", заявиха от партията.

Политическата аритметика показва, че ако само ДПС даде подкрепа, кабинет с първия мандат е невъзможен. А вече е ясно, че в преговорите за правителство няма да участва БСП.

"Няма да подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС", категоричен е Атанас Зафиров.

В утрешния ден в графика за срещи на ГЕРБ остават ИТН.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.