Лични лекари често работят до живот, бюрокрацията и разходите плашат младите медици

15 практики са закрити за 4 г. в Хасково - причината най-често е смъртта на джипитата

16.06.2024 | 13:40 Редактор: Елеонора Танева

В месец юни, в който можем да сменим личния си лекар, в Хасково отчитат липса на джипита. 15 практики са закрити в област Хасково през последните 4 години. Това сочат данните на Регионалната здравноосигурителна каса. В повечето случаи това се е наложило заради смърт на лекар. Нови практики обаче не се разкриват. 

За последните 4 години само един общопрактикуващ лекар е поискал да разкрие практика в община Ивайловград. Няколко месеца по-късно обаче тя е била закрита. Така  в област Хасково общопрактикуващите лекари намаляват, а нови няма.

"По договор работят 104 общопрактикуващи лекари като средната възраст на лекарите е около 63 години. Статистика от 2020 година е, че 15 договора с общопрактикуващи лекари са приключили", съобщи директорът на РЗОК-Хасково Ирина Колева.

Причините за закриване на практики са различни. Като мотив за отказ единият от  лекарите посочил, че  не издържа на натоварването. В повечето случаи обаче джипитата лекуват пациенти до живот.

"Поради смърт на лекаря за съжаление приключва практиката, имаме една малка част, при която общопрактикуващия лекар намира друга сфера за изява", каза още Колева.

Светлина в тунела има, казва д-р Николай Колев, който се грижи за над 2000 пациенти в Хасково. Неговата практика е единствената акредитирана в района, която обучава млади лекари. Към момента има и двама специализанти.

"Една трета от времето прекарват в реална практика, с реални проблеми и могат да преосмислят това, което им предстои, което могат да направят. За обучението по обща медицина е много важно да бъде проведено на терен, да могат да видят какво се случва в реалност, а не учено като учебник", обясни общопрактикуващият лекар д-р Николай Колев.

Положителното е, че в последните години все повече млади хора избират специалността личен лекар.  Доскоро  тя е била нежелана. Причините - множество бюрократична работа, големият брой пациенти и много разходи.

"Започвайки работа като общопрактикуващ лекар те поемат това да регистрират лечебно заведение, да го администрират. Не е само работата с пациентите. Имат много сериозни проблеми по отношение на администриране, които в началото сериозно ги смущават", добави личният лекар.

По думите на д-р Колев близо 200 млади лекари в цялата страна специализират, за да станат джипита. След първата една година те имат право да разкрият практика, а обучението им продължава общо 3 години.

Вижте повече в репортажа.