Най-ранното слънцестоене от над 200 г., под секунда ще е разликата между 20 и 21 юни

Заради атмосферната рефракция виждаме Слънцето 4 минути, преди да е изгряло геометрично

16.06.2024 | 12:15 Редактор: Елеонора Танева
Най-ранното слънцестоене от над 200 г., под секунда ще е разликата между 20 и 21 юни

Малко преди полунощ на 20 юни в България и нашите географски ширини настъпва лятното слънцестоене. Затова продължителността на двата съседни дни на 20 и 21 юни ще бъде практически еднаква – с разлика по-малка от секунда. 

"Така най-дългите дни в годината за нас ще са два и ще траят по 15 часа, 19 минути и 35 секунди, изчислено за Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“ в София", обясни физикът в Института по астрономия при БАН и в катедра "Астрономия“ при СУ "Св. Климент Охридски“ Пенчо Маркишки.

През 2024 г. астрономическото лято ще започне на 20 юни в 23:50 ч. българско време. Тогава Слънцето ще бъде в точката на лятното слънцестоене, която в наше време се намира в източната част на съзвездието Бик – много близо до неговата граница с Близнаци.

Маркишки уточни пред БТА, че реалната продължителност на дните зависи от атмосферната рефракция, която ни позволява да започнем да виждаме Слънцето близо 4 минути преди то да е изгряло геометрично, както и да продължаваме да го виждаме още толкова време след геометричния му залез. 

Тази година е най-ранното лятно слънцестоене от 1796 г. насам, когато то е настъпило в 20:45 ч. местно време на 20 юни. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)