Атанас Зафиров: БСП не може да спре да съществува

Очакваме на Бузлуджа всички леви партии и движения на лявомислещи хор, каза временният лидер на БСП

16.06.2024 | 11:41 Редактор: Елеонора Танева
Атанас Зафиров: БСП не може да спре да съществува

БСП не може да спре да съществува. Тя има легитимно ръководство, което трябва да проведе този цикъл отчетни избори и трябва да се направи тази промяна, които всички желаем. Мога да гарантирам едно – че изборът ще бъде честен. … Едно от първите неща, които ще инициира Изпълнителното бюро още тази седмица, е старт на много динамичен, активен диалог с местните структури. Това заяви избраният за временен председател на БСП Атанас Зафиров.

Според него вината за тези тежки резултати не може да бъде вменявана на един човек. 

По думите му вчерашното заседание на Пленума на Националния съвет на БСП се е провело на база на легитимно решение, не заради преврати.

"Преврат няма. Има подадена оставка от председателя. Оттам нататък нашата процедура е ясна – събира се Пленумът и избира временен представляващ, който да проведе цикъла от избори в партията, да организира и проведе традиционния събор на Бузлуджа и да приключим с конгреса през ноември. Няма нищо неясно в тази процедура и нищо по-различно от програмата, по която сме вървели и преди оставката на Нинова".

Той се надява традиционният събор да се превърне в събор на помирението, на подадената ръка и на новата надежда. Повече така не можем да продължаваме, категоричен бе Зафиров и обяви, че стартират процес на консолидация на лявото политическо пространство.

"Очакваме на Бузлуджа всички леви партии и движения на лявомислещи хора", каза още Зафиров пред БНР.

Той заяви, че няма да има извънреден Конгрес на партията, а прекият избор на ръководител остава. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)