Потрошени коли, унищожена реколта: С размерите на орех е била градушката в Търновско

Бури с градушки се извиха и над Шумен и Сливен

12.06.2024 | 21:40 Редактор: Елеонора Танева

Градушка удари тази вечер няколко населени места, сред тях Шумен и Сливен. Стихията премина и през района на град Левски.

С размерите на орех е била градушката, която се изсипа тази вечер над Търновско. Нанесени са материални щети във Велико Търново, Арбанаси, Павликени и други населени места в района. Напълно е унищожена земеделската продукция на хората в някои села, в други няма и ток. Електрозахранването е прекъснато на места и в Арбанаси. Във Велико Търново над 30 са падналите дървета. Затворени са наводнени улици, запушени шахти, а ледените късове са изпочупили стъклата на десетки автомобили. 

Кметът на Велико Търново Даниел Панов обяви, че е свикан кризисен щаб за справяне с щетите от бедствието. Стихията почти е отнесла покрива на училище "Вела Благоева" във Велико Търново.

"Покривът е обърнат, улуците ги няма, екипи на училището обезопасяват двора с ленти, въпреки че е заключен дворът, много преминават. За утре обявяваме неучебен ден", заяви директорът на ОУ "Елисавета Багряна" Ангел Янчев.

"Скрихме се под един навес, 10-ина минути наблюдавахме градушката, беше много силна", сподели жена от Търново.

И за утре предупредителен код за опасни явления е в сила за Северна и Централна България. Ще има краткотрайни валежи, на места интензивни и с градушки, които ще продължат и през нощта срещу петък.