Противовъздушната и противоракетна отбрана на НАТО бяха тренирани на ученията в Шабла

Започва операцията по отстраняването на минната заплаха в Черно море

12.06.2024 | 16:46 Редактор: Елеонора Танева

Ученията на полигона в Шабла са преминали успешно. Това заключение направи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Наблюдавахме демонстрации на бойни стрелби на зенитния полигон на ВВС "Шабла“. Те са част от учението на НАТО "Ramstein Legacy - 2024“, по време на което се отработват задачи по противовъздушна отбрана на страната в национален и в колективен мащаб", заяви  адмирал Ефтимов. Демонстрациите на способности от участниците в съвместните бойни стрелби "Шабла -2024“ бяха наблюдавани от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, заместник-министъра на отбраната Иван Пейков и командирите на Военновъздушните и Военноморските сили генерал-майор Димитър Петров и контраадмирал Кирил Михайлов.

Учението на НАТО "Ramstein Legacy - 2024“, част от което са бойните стрелби на Шабла, се провежда на територията и във въздушното пространство на Република България и Румъния. В него на българска територия, от учебен полигон „Корен“, участват формирования за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски и Военновъздушните сили, съвместно с подразделения на Многонационалната бойна група на НАТО в България с преносими зенитно-ракетни комплекси "Стингър”. На наша територия има и съюзнически сили от Словения, както и  представители на Коалиционния команден център на НАТО.

"Свързани сме със силите, развърнати в Югоизточна Европа, респективно в Румъния. Отработват се въпроси на т.нар. интегрирана система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО и по-конкретно -  включването на националните средства в обща комуникационна и информационна среда, за да работим заедно“, посочи адмирал Ефтимов. Той благодари на командването на ВВС за положените усилия.

"Първата активация на противоминната група на България, Турция и Румъния, започва на 2 юли“, съобщи началникът на отбраната. През тази година ще има общо три активации като следващите две ще бъдат през септември и ноември. През юли противоминната група ще се включи  в учението на ВМС „Бриз“.

"Това, което беше заявено на политическо ниво е подплатено с усилия от военна страна и операцията по отстраняването на минната заплаха в Черно море започва“, подчерта адмирал Ефтимов.

Снимка: Пресцентър на Президентството