Внимавайте около НДК: Заличават графитите, чистят и дигитализират фасадата

С камери и охрана следят за вандали

24.05.2024 | 22:30 Редактор: Елеонора Танева
Внимавайте около НДК: Заличават графитите, чистят и дигитализират фасадата

Мащабна кампания за обновяване, модернизиране и обживяване на Националния дворец на културата започна в София. Такава вече се реализира и в НДК – Варна (Фестивален и конгресен център – Варна).

Промените ще бъдат, както отвътре, така и отвън - ще бъде изчистена, освежена и дигитализирана фасадата, предвижда се богата културна програма, нов живот за емблематични пространства и т.н.

По случай празника на българската азбука, просвета и култура, на така наречения "папски балкон" на НДК е поставена хоругва с образа на Кирил и Методий, идентична визия e монтирана и над централния вход на комплекса във Варна.

Поводът съвпада и със стартиралата вече акция, от ръководството на НДК, за почистване от графитите на фасадите на двете сгради, ще бъдат поставени и предупредителни табели, както и ще бъде осигурена охрана и видеонаблюдение, за да бъдат предотвратени бъдещи вандалски набези. От Столичната община са поели ангажимент за импрегниране и изчистване на терасите.

От екипа на НДК призовават всички софиянци и гости на столицата, които посещават емблематичната сграда, да бъдат отговорни и да пазят този безспорен символ на културата. 

"НДК е сърцето на София, любимо място на столичани, но освен за развлечение, той е и нещо, с което се идентифицираме и гордеем, затова всички ние, освен да му се радваме, сме длъжни и да го пазим“, убедени са от ръководството.

"Същата молба отправяме и към варненци и гостите на морската ни столица", допълват от дружеството.