София е в топ 3 на най-предпочитаните градове за обучение по "Еразъм"

Пред столицата ни са само Порто и Никозия

08.05.2024 | 14:12 Редактор: Беатрис Младжова

София е в топ 3 на най-предпочитаните дестинации за "Еразъм" обучение. Столицата ни се нарежда на трето място след Порто и Никозия. Класацията е на Европейската комисия и европейски младежки организации.

Миколай, студент по геодезия в Полша, избира един от семестрите му да премине в България. 

"Избрах София, защото прецених, че културите ни са сходни и мястото ще се доближава до родната ми страна", заяви студентът.

Миколай е от активните в програмите на ESN София. Основната идея на организацията е да ангажира пристигналите у нас студенти. 

"Това, което ние и доброволците от екипа, както и секциите от университетите правим, е да им предложим разнообразие от социални събития, културни събития, походи, екскурзии, събития със социална ангажираност. Да ги въвлечем в това да даряват в различни каузи. Инициативи, които са създадени от нас специално за тях", обясни координаторът от ESN Иван Марков.

Това са само част от причините, които нареждат столицата сред най-предпочитаната за "Еразъм" студентите дестинация. Сред ключовите фактори са още: качественото образование, богатите история и култура, както и стратегическото местоположение за по-добра връзка с други държави от Източна Европа.

А от 9 до 12 май София за първи път ще бъде домакин на генералното събрание на Erasmus Student Network, което ще събере представители на общността от 45 държави.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа