Калин Стоянов стопли отношенията си с Денков, но обвини Кирил Петков в натиск

"Тръгна в правилната посока, надявам се да извърви този път до край", заяви премиерът

21.11.2023 | 19:10 Редактор: Толя Стоянова

Наказани и отстранени полицаи и образувани дисциплинарни производства. Това е резултатът от проверките във вътрешното министерство и Столичната полиция след сблъсъците на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз миналата седмица. Ден след като премиерът Денков заяви, че ще даде оставка, ако вътрешният министър Калин Стоянов не установи случаите на полицейско насилие от протеста, двамата смениха тона и стоплиха отношенията.

"Всеки, който е допуснал проява на насилие във вечерта на протеста, независимо дали е част от протестиращите или полицай, ще бъде разследван", каза Стоянов.

"Той в момента тръгна в правилната посока, надявам се да извърви този път до край", заяви Денков.

Установено е, че трима служители на реда са превишили правомощията си. 

"Същите към момента са отстранени от длъжност. Срещу други двама тече проверка, която да установи тяхната степен на виновност", коментира директорът на СДВР Любомир Николов.  

Освен чисто полицейския оттенък, ескалиралият протест срещу ръководството на футболния съюз бързо придоби и политически. Тази сутрин в телевизионно интервю съпредседателят на "Продължаваме промяната" обвини вътрешния министър Стоянов в политическа зависимост.

Министър Калин Стоянов пък отвърна, че по телефона и по време на лични срещи в МВР до август Кирил Петков е оказвал натиск върху работата на вътрешното министерство. 

"Не приемам това, което направи Кирил Петков. Всеки е невинен до доказване на противното - полицаи и протестиращи. Никъде в Европа няма практика след безредици да хвърчат оставки", посочи Стоянов.

Точно през август обаче вътрешният министър отрече Кирил Петков да се е месил в работата на ведомството, свързана с чистка на областни директори на МВР. Оставката на Стоянов бе поискана от "Продължаваме промяната-Демократична България", а ГЕРБ и ДПС защитиха министъра на вътрешните работи.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)