Фермери излизат на протест: Губим сектор "Земеделие" заради Вътев, катастрофално!

Те отправиха призив към премиера и партиите, подкрепящи правителството

21.11.2023 | 19:01 Редактор: Искра Ангелова

Млекопроизводители и земеделци излизат на протест в четвъртък. Причината - нито едно от обещанията, дадени им от държавата за поддръжка на сектора, не било изпълнено, а браншът изнемогвал.

Забавени компенсации и ограничени възможности за работа изостриха градуса на напрежението сред земеделските производители и животновъди.

"Положението е катастрофално. Министър Вътев не успя да направи крачка, да се задвижи, за да може ние да оцеляваме", заяви председателят на Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ) Димитър Зоров.

И отправиха призив към премиера и партиите, подкрепящи правителството.

"Както премиерът, така и тези партии, които управляват, да вземат мерки, защото ние губим един сектор "Земеделие" благодарение на този човек", допълни той.

"Разбрахме, че бащата на Кирил Петков го е назначил на тази длъжност. Хубаво е Петков да отиде при баща си и да си го оттеглят", апелираха още те.

Фермерите настояват да се изплати дължимата така наречената "украинска помощ", а в бюджета да бъдат заложени 462 милиона лева за компенсация на загубите на животновъдите и зеленчукопроизводителите.

"Аз съм възмутена от държанието на един министър, да обижда армията работещи хора, да ги нарича алчни", коментира председателят на Асоциацията на биволовъдите в България (АББ) Мария Степанчева.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: БГНЕС