Борисов: Въглищните централи не трябва да се затварят, а да се замразяват

Лидерът на ГЕРБ ще подкрепи споразумението с енергетици и миньори

04.10.2023 | 12:32 Редактор: Вяра Димова
Борисов: Въглищните централи не трябва да се затварят, а да се замразяват

"Доста компромиси се направиха от синдикатите, от протестиращите, от Министерски съвет, но заявявам, че ще гласувам за направеното споразумение. Нататък Денков е отговорен за преговорите с Европейската комисия", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, коментирайки постигнатото споразумение между миньорите и енергетиците с властта.

Той призова да не се политизира темата. "Трябва да имаме заместваща мощност, хората в сектора трябва да бъдат спокойни за заплатата си", каза още Борисов.

"Това е трудна и достойна професия. В Германия като нямаше ток си пуснаха въглищните централи и това е много умно. Въглищните централи не трябва да се затварят 2038 г., а да се замразяват. При криза можем да си ги пуснем", смята още лидерът на ГЕРБ.

Министърът на енергетиката Румен Радев по време на заседанието на енергийна комисия е завил, че точките от споразумението са трудно изпълними.

В отговор на това Бойко Борисов припомни, че вчера си е сложил подписа след като часове са водили преговори с миньорите и енергетиците. "Или да си подаде оставката, или да дойде да обясни. Няма да си излагам партията заради аматьори", добави Борисов, цитиран от БГНЕС.

От МВР съобщиха, че продължават ограниченията в движението по автомагистралите "Тракия" и "Струма", както и през Прохода на Републиката.

Товарните автомобили, пътуващи от ГКПП "Капитан Андреево" в посока към Русе - "Дунав мост" или обратно, биват пренасочвани през пътя Харманли - Тополовград - Елхово-Ямбол, както и през Ришки проход. Обходът за леките коли е през Шипченски и Котленски проход.

На територията на Хасковска област е блокирано движението по път II-76 в района на с. Княжево. Обходният маршрут за леките коли е през Княжево - Радовец - Пъстрогор – Свиленград, а за МПС над 12 тона: Свиленград - АМ "Марица" - АМ "Тракия" - п.в. Чирпан - Ракитница - Стара Загора и обратно. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)