САЩ вложили в България 5,5 млрд. лв., нареждат се сред водещите инвеститори

Ключов фактор за това е диалогът между бизнеса и правителството, смята Оливие Маркет

03.10.2023 | 17:21 Редактор: Толя Стоянова
САЩ вложили в България 5,5 млрд. лв., нареждат се сред водещите инвеститори

През 2018 година САЩ бяха класирани на 6-то място сред чуждестранните инвеститори в България. Основната новина през настоящата година е, че САЩ са сред топ 4 чуждестранни инвеститори у нас. Общите инвестиции от американски предприятия са 5,5 млрд. лева спрямо 4 млрд. лева през 2018 г. Това е много съществен ръст за 5-годишен период. Това заяви президентът на Американската търговска камара в България Оливие Маркет по време на бизнес събитие, по случай 120 години от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ.

"Същността на тези данни, които ще представя, е ясна - американските инвеститори, които се оглеждат за възможности в страната, са навсякъде в България и ще продължават да се интересуват от местни инвестиции. Очевидно е, че по отношение на бизнес среда ние винаги се стремим да подобряваме нещата, да се развиваме, да правим бизнес климата по-добър, да правим инвестиционната среда по-привлекателна. И смятаме, че ключов фактор за това е диалогът между бизнеса и правителството", каза Маркет.

Той заяви, че властта работи в трудна обстановка, като се преживява криза след криза, но българското правителство винаги може да разчита на подкрепата на Американската търговска камара.

Маркет добави още, че сред основните приоритети на Американската търговска камара са реформите, свързани с управлението на енергийния преход и осигуряване на модернизация на отбраната.

Едно от нововъведенията в доклада на камарата е че и Канада вече присъства в списъка с чуждестранни инвеститори у нас. През тази година техните инвестиции достигат 1,3 млрд. лева, а обявените открити работни места са около 5 200.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)