Исканията остават, доверието - не: Извънредна среща в НС на протестиращи с депутати

Някои дойдоха направо от барикадата до жълтите павета

03.10.2023 | 13:35 Редактор: Елеонора Танева

Пети пореден ден блокади на миньорите. на среща в НС се очаква и развръзката между представители на протестиращите, депутати, премиер и министри. Срещата започна с напрежение, защото се оказа закрита за медиите. По настояване на депутата от ДПС Делян Пеевски беше спряно прякото излъчване в социалните мрежи.

Малко по-късно от ИТН съобщиха, че по време на срещата представители на синдикатите са получили заплашителни обаждания от "Икономическа полиция" да спрат с протестите. Изготвя се документ, с който властта ще се опита да свали напрежението.

Без оптимизъм и доверие синдикатите, представляващи енергетиците и миньорите, влязоха на закритата среща с изпълнителната и законодателната власт. 

"То не е недоверие, което сега се е случило, то тече от 2017 г. досега и в него няма никой невинен", каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. 

6-те искания на енергетиците остават, но не и доверието към управляващите.

"Единствено ще повярваме, когато политиците се обединят с управляващите, за да заработят за тази държава и за народа", заяви председателят на "Подкрепа" в Рудник "Трояново Север" Иван Вълев.

След 27 години в рудник "Трояново" Пламен Панков идва от барикадата на магистрала "Тракия" директно на жълтите павета, в опит да защити  прехраната на семейството си.

"Ако ние се предадем и продадем енергетиката за стотинки, ще дойде време, когато целия народ ще плаща тая цена. Ще дойде време, когато тази зелена енергия няма да е толкова евтина, колкото ни я представят", убеден е Пламен Панков. 

На обявената среща освен премиера, отговорните министри и подкрепящите правителството партии, присъства и опозицията.

Вижте повече в репортажа.