Пеевски: Асен Василев да преосмисли модела си на взаимодействие с НС

Финансовият министър се отмята от постигнатите договорки, смята депутатът от ДПС

02.10.2023 | 09:00 Редактор: Тодор Петров
Пеевски: Асен Василев да преосмисли модела си на взаимодействие с НС

В последните дни буди недоумение фактът, че финансовият министър Асен Василев е конструктивен в разговорите, водени в Народното събрание и по телефона, но напускайки сградата на Парламента, сякаш освободен от отговорност към дадената дума и джентълменското споразумение, изразява обратно становище пред медиите. Конкретният повод е договореното в наша среща запазване на 9%-то ДДС за ресторантьорския бизнес, както и отпадането на предложената от него мярка, известна като "донос-бонус". 

Това се казва в позиция на депутата от ДПС Делян Пеевски, разпространена до медиите.

"В проведения разговор в Народното събрание, в който участваха и Бойко Борисов и Делян Добрев, темата беше обсъдена задълбочено и при ясно декларирана подкрепа за това да се изпълни пакет от мерки, с които да се постигне максимално изсветляване на бизнеса, бе постигнато категорично общо съгласие, включително и от министър Василев, за запазването на данъчната ставка от 9%. Защото като политици, ние сме длъжни да следваме дневния ред на обществото и със всички свои решения за работим за благото и интересите на хората. И диалогът, който имахме и на тази среща беше повече от добър", продължава Пеевски.

Депутатът посочва, че часове по-късно министър Василев избира трибуната на Министерски съвет, за да се отметне от постигнатите договорки, а по телевизията в неделя отново настоя за своето решение да върне 20% ДДС за бранша. 

"Както вече заявихме, парламентарната група на ДПС няма да подкрепи увеличението на данъчната ставка за ресторантьорския бизнес. Това предложение вероятно няма да получи като цяло необходимата парламентарна подкрепа. Следователно волята на мнозинството е в посока запазване на 9% ДДС за ресторантьорския бизнес, при това заедно с изпълнението на условията за изсветляването му", настоява Пеевски.

Добавя, че вярва, че разумът ще надделее над личните амбиции и "със съзнанието за мястото на всеки един в тази формула на властта, министърът на финансите ще преосмисли модела си на взаимодействие с парламента, особено в навечерието на приемането на най-важния за него Закон за държавния бюджет". 

"Защото нито той, нито цялото ни общество се нуждае от една изкуствено предизвикана дестабилизация. Стабилността на държавата, балансът между властите и добрият диалог между политиците са ключът към постигането на важните национални задачи, които стоят пред нас, на които хората очакват и разчитат", завършва Пеевски.

2
0 rate up comment rate down comment 0
Асенча
преди 2 месеца
Асене, премиерът Пеевски ти нареди да не пипаш ДДС-то.Слушай и изпълнявай, иначе фирмичките ви ще вкусят еврофондове през крив макарон! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Оставка и разследван
преди 2 месеца
ОСТАВКА на Асен Василев! Той е прекият виновник за протестите на енергетиците, заради поетите ангажименти за намаляване на емисиите до 2026г. към Брюксел! Сигнализирай за неуместен коментар