ИК за запазване на 3 март: Няма да се откажем от искането за референдум

От ПП-ДБ продължават да поддържат предложението си за промени в Конституцията, се посочва в позиция на Инициативния комитет

30.09.2023 | 11:58 Редактор: Тодор Петров
ИК за запазване на 3 март: Няма да се откажем от искането за референдум

Инициативният комитет за запазване на 3 март като национален празник на страната излезе с нова позиция, в която се казва, че въпросът вече не може да бъде решен от една личност или партия. 

"Инициативният комитет постигна вече своята първа голяма победа. Това се вижда от реакцията на политици и партии, които декларират, че няма да правят промяна в националния празник. На този етап обаче става въпрос само за думи", съобщават от ИК и напомнят: 

Дори партиите от мнозинството да се откажат от промяната на националния празник през Конституцията, те могат да решат да го сменят с промяна в текстовете в Кодекса на труда, където в момента Трети март е записан като национален празник. 

На този фон от ПП-ДБ продължават да поддържат предложението си за промени в Конституцията. Уклончива е позицията и на останалите партии в Народното събрание, посочва още от ИК.

"Доказателство за истинския отказ от посегателството върху Трети март би могло да бъде оттегляне и преработване на проекта за конституционни промени или отхвърляне на предложението още на първо четене. Целта на нашата инициатива е да осуетим всякакви по-нататъшни опити да се руши националната идентичност и историческа памет. Всичко това ни мотивира не само да продължим започнатото събиране на подписи за организиране на референдум, но и да засилим усилията, за да могат българите да участват в този акт на демократично волеизявление", категорични са членовете на ИК. 

Събирането на подписи за референдум започна веднага след внасянето на заявление в Народното събрание. Вчера хиляди граждани подкрепиха инициативата в София, Видин и Русе.