ВМС са унищожили 4 мини в наши води от началото на войната в Украйна

Контраадмирал Кирил Михайлов поясни, че мините стигат до нас за 10 до 12 дни

28.09.2023 | 22:33 Редактор: Михаела Кирилова
ВМС са унищожили 4 мини в наши води от началото на войната в Украйна

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири плаващи мини в наши води, каза командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Броят на получените сигнали за плаващи обекти надхвърля вече 60. По всеки от тях ВМС са реагирали незабавно и са изпращани кораби, вертолети, обясни Михайлов.

Той уточни, че симулациите показват, че при голямо вълнение и силен вятър в тази зона, мините, носени от теченията, могат да доплават до нашите брегове за 10 до 12 дни. Когато има такива условия, се извършват контролни обследвания, за да бъдат открити евентуалните мини по най-бързия начин.

Морските мини, използвани в конфликта, и до този момент пристигнали до нашите брегове, са с диаметър 53 см, допълни командирът на ВМС. Той разказа, че особено когато вълнението е над един бал, откриването им е изключително трудно - основно с визуални способи и локационни станции, предаде БТА.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: БГНЕС