Сухопътните войски тестваха "Стрела-3", ще я използваме за противовъздушна отбрана

Стрелбата показа, че зенитно-ракетният комплес е надежден

28.09.2023 | 19:35 Редактор: Михаела Кирилова
Сухопътните войски тестваха

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков наблюдаваха експериментални стрелби с преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) "Стрела-3". Те се проведоха на зенитния полигон на ВВС "Шабла". 

Целта на експерименталните стрелби е да бъдат извършени изпитания на комплекса с оглед въвеждането му в експлоатация във формированията за противовъздушна отбрана (ПВО) на Сухопътните войски. 

В провеждането на стрелбите и създаването на мишенната обстановка на полигона участваха военнослужещи и техника от 2-а механизирана бригада - Стара Загора. Стрелците-зенитчици демонстрираха добра подготовка и отлични пускове.

Експерименталните стрелби наблюдаваха също командирът на 2-а механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, директорът на дирекция „Стратегическо планиране“ бригаден генерал Здравко Пехливанов  и представители от ВМЗ ЕАД-Сопот. 

Резултатите от стрелбите показаха, че комплексът е надежден и въвеждането му в експлоатация ще допринесе за повишаване на способностите на формированията за ПВО от Сухопътните войски.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Пресцентър/Министерство на отбраната