НС окончателно реши: "Лукойл" спира работа с руски петрол до 30 септември 2024 г.

До 30.06.2024 г. рафинерията ще може да преработва не повече от 50% руски петрол

28.09.2023 | 16:08 Редактор: Елеонора Танева
НС окончателно реши:

"Лукойл Нефтохим Бургас" ще работи още една година с руски петрол. Дерогацията се отменя изцяло на 30 септември 2024 година, решиха депутатите като приеха окончателно промените в Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

През тази една година рафинерията поетапно трябва да сменя произхода на нефта.

Законът въвежда фигурата на особен търговски управител в "Лукойл". Той ще се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на икономиката и иновациите, след становище на Съвета по сигурността към Министерския съвет, не по-късно от 2 седмици от предложението.

Особеният търговски управител ще се назначава за срок от 6 месеца като този срок може да бъде удължен еднократно за същия срок. Особеният търговски управител ще бъде стриктно контролиран от Комисията по икономическа политика и иновации, както и от Народното събрание в цялост. Той ще бъде задължен да представя подробни шестмесечни планове за действие, които ще са неразделна част от договора за управление и ще бъдат приемани от Комисията по икономическа политика и иновации, пише dnes.bg.

По време на дебата от БСП бяха категорично против промените. Левият Борислав Гуцанов обвини управляващите че не защитават българския интерес, а лични интереси и такива на частни компании.

"В Австрия 80% е руски нефт и газ и разбира се, че OMV ги внася в България. Това мнозинство е срамно и такова некомпетентно мнозинство не е имало през последните 34 години, то не защитава българската икономика", скочи той.

Снимка: БГНЕС