Българският еврокомисар идва у нас, среща се първо с Денков, после с Радев

В програмата на Илиана Иванова е предвиден разговор и с кмета на София

27.09.2023 | 18:35 Редактор: Елеонора Танева
Българският еврокомисар идва у нас, среща се първо с Денков, после с Радев

На 28 и 29 септември комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова ще бъде на посещение в България. Това е нейната първа официална визита в страната след встъпването ѝ в длъжност като член на Европейската комисия от България.

На 28 септември комисар Илиана Иванова ще се срещне с министър-председателя акад. Николай Денков и заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел.

Програмата ѝ включва също срещи с президента на България Румен Радев, с председателя на Народното събрание Росен Желязков, с министъра на образованието и науката Галин Цоков, с министъра на културата Кръстю Кръстев, с министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева. Комисар Иванова ще разговаря и с председателя на политическа партия ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по външна политика Бойко Борисов.

На 29 септември Илиана Иванова ще проведе среща с кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя ще участва и в международната конференция „Spinoff Bulgaria“, на която ще се обърне специално внимание на програмата „Хоризонт Европа“ – водещата инициатива на ЕС в областта на научните изследвания и иновациите за периода 2021 – 2027 г. Комисар Иванова ще бъде също така официален гост на церемонията по връчване на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2023 г. на лауреатите от България. По-късно тя ще посети Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT и Националната финансово-стопанска гимназия в София.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: БГНЕС