Василев: С наградите от НАП за сигнали за злоупотреби ще разкрием най-големите измами

Финансовият министър увери, че и преди това е имало недоброжелателни сигнали

27.09.2023 | 14:24 Редактор: Михаела Кирилова

В днешния предварителен дневен ред влизаше и точка за разглеждане на териториалните планове за справедлив преход на Перник-Кюстендил и Стара Загора. Енергетиците от "ТЕЦ Марица изток 2", разбирайки, че тази точка е вкарана, обявиха национален протест. МС взе решение докато преговорите продължават, точката да не влиза в дневния ред. 

"Що се отнася до това да има възможност при доказани и събрани данъци НАП да възнагради хората, които са подали сигнала, такова законодателство има в почти всички европейски държави. И в САЩ, и в Англия и то е изключително ефективно. Най-големите данъчни измами се откриват след сигнали на хора, които са в системата. Ако има притеснение за недобросъвестни сигнали, мога да ви уверя, че това и сега се случва. В такива случаи Агенцията по приходите влиза на проверка",  заяви министърът на финансите Асен Василев..

България отхвърля 18 проекта от Плана за възстановяване и устойчивост, причината - намалените миналата година финанси. Министерският съвет отмени и точката, която трябваше да разгледа териториалните планове за така наречения зелен преход. 

Сред тези 18 проекта е този и за батериите както и за центъра за онкоболни, тъй като това са проекти, които не са напреднали в своето изграждане и няма как да бъдат завършени в определените срокове.

"Ефектирани са проекти, които са били във фаза на изпълнение, но през последната една година правителството не е успяло да ги изпълни. Това не е част от договарянето, което се случва по Чл.21., това е намаляване на проектите по Чл. 18 заради намалените финансови ресурси", коментира още Василев.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR