КПКОНПИ се разделя на две звена. Петков: Този закон е ключът на България към Шенген

Депутатите записаха, че членовете на новия орган трябва да бъдат избрани до 3 месеца от влизането на закона в сила

21.09.2023 | 19:45 Редактор: Михаела Димитрова
КПКОНПИ се разделя на две звена. Петков: Този закон е ключът на България към Шенген

Парламентът прие окончателно промените в закона за противодействие на корупцията. С него досегашната КПКОНПИ се разделя на две и се създава нова Комисия за противодействие на корупцията, която ще разследва лицата, заемащи високи публични длъжности. Депутатите записаха, че членовете на новия орган трябва да бъдат избрани до 3 месеца от влизането на закона в сила. 

"Днешният ден е много успешен. Този закон е ключът на България към Шенген. Този закон е ключът на България към три процента дефицит и най-вече този закон е ключът към истинската борба с корупцията", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков след приемането на законопроекта.

"Този закон беше синхронизиран с Европейската комисия и беше основен критерий пред нашите колеги от Нидерландия. Те не искаха просто да бъде приет, а да бъде прието по начин, по който и те ще вярват, че ще работи', каза още Петков.

Според него реформата на КПКОНПИ дава заявка за готовността на страната ни да се бори с корупцията и на институционално ниво. 

"Днес показахме пред европейските ни партньори, че не слагаме закони, за да отметнем законодателство, а да правим закони, които наистина имат шанс да направят институционално борбата с корупцията", смята Петков.

"Надявам се, че ще придобием усещането, че ще се справим с борбата с корупцията", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Ние разписахме правила за функционирането на Комисията за борба с корупцията. Тепърва предстои да разгледаме Закона за Комисията за незаконно придобитото имущество, защото ангажимента ни към Плана за възстановяване и устойчивост беше този - разделяне на КПКОНПИ на две", каза още тя.

Атанасова отчете, че първоначалния приет законопроект на ГЕРБ-СДС е бил драстично променен. Според нея обаче текстовете, които окончателно бяха приети в зала, ще помогнат както за приемането ни в Шенген, така и за получаването на втория транш по ПВУ.

Според депутата от ДПС е приет най-добрият вариант на този закон.

"Приехме най-добрия вариант на този закон - облекчена структура, трима човека да е управлението, изключително независим директор на дирекция, с големи правомощия, за да може да сезира и българската и европейската прокуратура“, заяви Пеевски, цитиран от "Фокус".

"Единодушно ще се избира директорът, от тримата членове. Надявам се, че ще работи добре този орган, но времето ще покаже“, каза още той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR