На първо четене: Особен търговски управител поема контрола над "Лукойл"

Той ще се избира от МС

21.09.2023 | 17:10 Редактор: Михаела Кирилова
На първо четене: Особен търговски управител поема контрола над

Народните представители приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Депутатите решиха да бъде назначен особен търговски управител в "Лукойл", който да е отговорен пред НС и контролиран от него. Това стана с гласовете на 122 народни представители.

Законопроектът е внесен от Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев. Вносителите посочват, че особеният търговски управител в Лукойл ще се избира по предложение на Министерския съвет, а в изключителни случаи, при които няма действащо НС, особеният управител ще се назначава от МС.

Румен Гечев от БСП каза, че никой от вносителите не е казал защо се предлага това. Според него, ако спрем вноса на суров петрол от Русия, то тя просто ще се ориентира към други държави например Китай и Индия. Гечев коментира, че "Лукойл" държи 40% от българския пазар на петролни продукти. "Ние ще извадим 40/100 от пазара на България и това няма да има ефект върху цените ли?", запита той.

Деян Николов от "Възраждане" каза, че е ясно, че партията им няма да подкрепи подобно решение, защото крие само заплахи за стратегически сектор за България.

"Крайният потърпевш ще бъде българският народ. Рискуваме проблеми с цените на горивата, рискуваме допълнителна инфлация", смята той.

Тошко Йорданов от ИТН каза, че това, което обсъждат няма нищо общо с икономическата логика и те няма да подкрепят законопроекта, предаде БГНЕС.

"Дизелът е 3,37 лв. за литър и всички, които се занимават с този бизнес обясняват как, ако това се случи, горивата ще бъдат по-скъпи. Това, което правите е идеология, а не икономика", допълни той.

Снимка: БГНЕС