Бойко Рашков оглави комисията за спецслужбите. Борисов: Държа на ген. Атанасов, но...

Реформа в службите в условия на война е риск, смятат ГЕРБ, ДПС и ИТН

21.09.2023 | 13:50 Редактор: Елеонора Танева

Разнопосочни сигнали между партньорите в управлението, след като ген. Атанас Атанасов се оттегли от председателското място на парламентарната комисия за контрол над службите. Бойко Рашков вече официално пое поста. 

Бойко Борисов призова Атанасов да премисли оттеглянето си, което беше обяснено от ПП-ДБ с това, че ГЕРБ и лидерът им поели ангажимент за реформа в службите, но се "отметнали". 

Лидерът на ГЕРБ коментира, че ген. Атанасов е прибързал със своето решение.

"Държа много на ген. Атанасов. Той знае аргументите ми, лично съм му ги казвал. Сега, по време на война, докато текат маса операции по службите с нашите партньори, едно преструктуриране под половин година няма", коментира Борисов.

Подобна реформа в службите в условия на война е риск - около тази позиция се обединиха от ГЕРБ, ДПС и ИТН.

"Службите работят. Да, може би може да се надгради, но нека да се помисли технически с какво трябва. Промени, сливания - след като войната приключи", призова депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Ивайло Вълчев от ИТН определи отмяната на сливането на службите като разумно решение.

"Един от поредните случаи, в които се обявява едно решение и се взема друго. Това решение е разумно, първоначално не разбрахме мотивите за сливане на службите. Наш мотив срещу това беше именно, че ситуацията е такава, че не позволява това", коментира депутатът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)